Tips för bättre självkänsla



Om man har låg självkänsla fastnar man lätt i negativa tankar om hur dålig man är. När man har tankar om att man är dålig kan man försöka bryta dem genom att fråga sig själv: hjälper det mig att tänka så här? Är det verkligen sant att jag inte är bra på någonting?
För att komma ifrån tankar på utseende och prestation, som inte har med självkänslan att göra, kan man fråga personer man litar på vilka egenskaper de tycker om hos en. Man kan be personen skriva en lista som man sätter upp på en väl synlig plats.
Man kan också fundera på vilka egenskaper man tycker om hos andra. Vad är egentligen viktigt? Att vara ”snygg” enligt rådande ideal, bäst på proven i skolan eller att man är en nyfiken, omtänksam, klok, fantasifull eller modig person som vågar vara sig själv?
Det stärker självkänslan att ha bra relationer till andra, både vänner, kärleksrelationer och familj. Om personer i ens familj eller närhet säger taskiga saker till varandra, kan man be dem sluta. Kanske kan man istället be varandra säga något positivt om var och en?
Man kan göra saker som man inte brukar. Om man aldrig brukar vara den som räcker upp handen först, kan man försöka göra det på nästa lektion. Eller så försöker man säga man ifrån nästa gång någon försöker göra sig rolig på någon annans bekostnad, söka ett jobb man gärna vill ha, ringa ett samtal till någon man tycker om eller visa en novell man har skrivit för en kompis.
Istället för att fastna i tankar om sånt som har varit fel tidigare i livet, kan man försöka acceptera det som hänt och de känslor man hade då. Om man till exempel tycker att ens föräldrar inte uppmuntrade och såg en tillräckligt när man var liten, kanske det finns andra i ens omgivning just nu som tycker om och bekräftar en. Man kan också fråga sig vad som är bäst för en att göra just nu. Det behöver inte betyda att man inte får visa att man är ledsen över saker som har hänt, tvärtom kanske man behöver sörja under en period för att sedan gå vidare. 
 
Tips!

  • Man kan försöka vara extra modig och våga lite mer: våga stå för vad man tycker, våga fråga om sånt man inte vet, våga göra bort sig och våga bjuda på sig själv.
    Man kan umgås med personer som man är bekväm med och känner sig trygg med.
  • Man kan känna sig modigare och starkare om man lyssnar på musik som man tycker mycket om, när man till exempel är på väg till något man känner sig osäker inför, eller samtidigt som man gör något man tycker är lite läskigt.
  • Man kan bli bättre på att ta emot beröm och komplimanger. Istället för att tycka att det känns pinsamt, kan man ta ett djupt andetag, säga tack och låta det som personen säger sjunka in och tillåta sig att vara glad för det.
  • Man kan ge sig själv uppmuntran och tillåta sig att känna sig nöjd när man till exempel har gjort läxan eller när man har ringt ett samtal som kändes jobbigt.
    Man kan vara en bra och stöttande vän och själv välja kompisar som uppmuntrar en och tycker om en för den man är.
  • Man ska inte hålla inne med komplimanger utan visa varandra uppskattning för vilka ni är.
  • Kramas mycket!
  • Även om självförtroende och självkänsla inte är samma sak, kan självkänslan växa och utvecklas när man gör saker som man är bra på.
  • Skriv upp saker som du tycker om hos dig själv.
  • Skriv upp saker som gör dig glad.
  • Sätt upp mål för din dag, till exempel att du ska göra något som du tycker om eller något som du aldrig har gjort förut och strunta i om det gick bra eller dåligt, blev fult eller fint.
  • Självkänslan hör ihop med ens samvete. Om man är elak, får man dåligt samvete och mår dåligt. Motsatsen sker om man är en god och snäll människa, då mår man bättre och får också ett bättre självförtroende.
  • En bra lärare som stöttar en kan höja ens självbild.
    Sök hjälp hos en psykolog eller kurator om det behövs, till exempel på ungdomsmottagningen.
Kommentarer
Postat av: chintis

var med och tävla veckans blogg hos mig! ;) http://www.nattstad.se/chintis?id=2436952

2012-01-31 @ 00:01:32
URL: http://www.nattstad.se/chintis

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0